Născut la începutul democrației din România, în 1990, în mica ”cetate” Ghimeș, aflată la granița dintre Transilvania și Moldova, în istorie granița Austro-Ungariei cu Țara Românească, am avut privilegiul de a mă individualiza cu două limbi materne. Astfel, încă din copilărie, majoritatea celor pe care îi întâlnesc și îmi cunosc provincia, mă întreabă: ”Damian, tu ești român sau ungur?”

Această întrebare m-a pus deseori pe gânduri. Am cochetat cu dorința de a-mi afla originea, însă am constatat că dezvoltarea noastră, a oamenilor, ține cel mai mult de ceea ce noi suntem, în detrimentul arborelui genealogic; asta în cazul în care nu avem norocul de a ne naște din sânge nobil.

În goana după informații și experiențe, după formare și dezvoltare, am întâlnit situații, momente care m-au determinat să devin tot mai interesat de viața noastră, a tuturor, de funcționalitatea societății, de mediul prosper de afaceri, de artă, de cultură, de perceperea și recunoașterea corectă a valorilor, deopotrivă.

Cu sete de schimbare, de ameliorare și dorință de vindecare a problemelor unei societăți aflate într-o continuă perioadă de tranziție, constat cum, pretutindeni în lume, oameni de diferite culturi, religii, oameni de pe continente diferite, de culori diferite, având percepție diferită asupra vieții sau chiar de ideologii diferite, colaborează, trăiesc împreună, se roagă împreună în marile catedrale ale lumii, iar între oameni ce vorbesc aceeași limbă, trăiesc în medii apropiate, au o cultură comună, se risipește demnitatea și devin conflictuali, răzbunători și imorali, adesea.

De-al lungul evoluției omenirii, comportamentul uman s-a diferențiat, nu prin esență și abordare, ci, mai cu seamă, prin instituirea noilor unelte, modalități, strategii, fie că sunt acestea de manipulare, de distrugere, de dezbinare a umanității, fie că sunt de dezvoltare, tranziție și de reorganizare a societății.

E adevărat că suntem ființe individuale, însă împreună constituim o societate care ar funcționa mult mai potrivit fără vicierea funcționalității, prin interdependență, și nu prin colonizare.