În vara anului 2009 am avut parte de unul din cele mai motivante și captivante traininguri de până acum; la nici 19 ani, am făcut parte din echipa Cargill Nutriție Animală, la Sibiu, ca traducator de romana – maghiara – romana, pentru managerul general al companiei pe teritoriul Romaniei, Csaba Mate.

In decursul acelei veri am experimentat o serie de situatii, care pentru varsta aceea erau destul de dificil de ancorat, de perceput si de dobandit din alte imprejurari.

Am invatat corelatia dintre real si teorie, sincronul dintre expertiza si viziune, importanta de a promite mai putin si a oferi mai mult.

Am tradus la intalniri de afaceri, la interviuri de angajare, in cadrul negocierilor, precum si la intalniri de strategie a companiei.

Nu am scris la vremea aceea un astfel de material fiindca am considerat exeprienta ca pe o ruptura din normalitate si nu stiam daca voi rezona vreodata cu o asemenea experienta.

Dupa ani buni, in care relatia cu acest om s-a accentuat si s-a legat o prietenie stransa, am realizat ca fiecare moment din viata care a adus ceva notabil, merita amintit, pastrat, impartasit.

Asadar, am indraznit sa scriu; am indraznit sa impart experiente, ganduri, cu oameni tineri, care sunt dornici sa invete, sunt deschisi si nerabdatori sa cunoasca oameni care au indraznit, au muncit si au reusit in viata.

Despre reusita nu exista un termen definitoriu general valabil, astfel incat, las la latitudinea fiecaruia dintre voi sa experimentati, sa raportati reusita la propriile voastre asteptari, resurse si scopuri.

De cativa ani, sunt angrenat intr-o afacere pe care tatal meu a inceput-o de mai bine de 20 de ani, si anume, prelucrarea lemnului si construirea caselor din lemn; tot de cativa ani, am inceput sa construim si dincolo de granitele Romaniei; in Spania, Franta, Turcia, Ungaria, si mai nou, Austria.

In vara acestui an, am avut in derulare un contract pentru o casa in apropierea capitalei Austriei, Viena; Neunkirchen, un orasel de 12.600 locuitori, unde am construit o casa din lemn.

Pe perioada deplasarii in Austria, cu echipa de montaj, l-am luat cu mine pe Arnold, var primar, din partea tatalui; un baiat tanar, in varsta de 16 ani; un adolescent plin de viata, un exemplu aparte de determinare, ambitie, bune maniere, creativitate si eficienta.

In prima faza, am plecat impreuna in Austria pentru demararea constructiei, iar a doua oara pentru finalizarea si predarea casei; am impartasit cu el strategiile de negociere care au stat la baza semnarii contractului dintre compania noastra si cumparatorul din Austria, strategii legate de organizarea echipei, de transport, de logistica, de conditii si termene de plata; de asemenea, i-am facilitat si accesul la discutiile purtate intre mine si partenerul cumparator.

In toata aceasta perioada, Arnold a dezvoltat o capacitate de concentrare aparte; s-a aratat interesat de activitatile de organizare, a analizat cu atentie interactiunea, comunicarea dintre cei din jurul sau, fara sa intervina; a dat dovada de o atentie sporita privind felul in care fiecare dintre parti abordeaza situatia.

In fiecare seara am petrecut timp impreuna, am iesit la masa, am vizitat oraselul in care construiam, am vorbit despre ce s-a intamplat peste zi si am ascultat cu atentie felul in care percepe lucrurile.

La aceeasi varsta, imi amintesc ca am fost tratat similar de catre tatal meu, care ma lua cu el peste tot, de la care am invatat conduita potrivita in interactiunea cu orice persoana, am invatat sa ascult, sa comunic si sa transmit lucruri esentiale pentru acea perioada; am invatat sa urmaresc traseul pe harta, sa ma orientez, din vremea in care inca nu era in voga sistemul de navigatie.

Arnold a primit de asemenea, sarcini, pentru intreaga perioada; a trebuit sa vorbeasca limba romana, in conditiile in care acesta este de etnie maghiara; sa foloseasca si sa exerseze limba engleza, la benzinarii, restaurante, muzee, centre de agrement si alte locatii unde a avut ocazia sa ajunga in acest scurt stagiu.

De asemenea, a avut drept sarcina, contabilizarea tuturor bonurilor fiscale, a facturilor, a cheltuielilor de deplasare. A primit ca sarcina utilizarea sistemului de navigatie, pentru a-mi indica traseul catre obiectivele propuse ca destinatie,

In zilele petrecute impreuna cu echipa de montaj, a avut sarcini de vopsit suprafete din lemn, cu pensula, de pregatit pranzul, de curatat anumite zone si de pregatit anumite materiale pentru membri echipei de montaj.

Am considerat benefica o astfel de situatie, in detrimentul unei vacante petrecute monoton, poate, cu aceleasi activitati cotidiene si mi-am propus sa tin o evidenta a evolutiei sale, atat pe parcursul vacantei, cat si pe parcursul anului scolar, pentru o dezvoltare cat mai eficienta si organica.

Cu prilejul acestor doua saptamani, Arnold a avut parte de o experienta aparte; a avut ocazia sa ia parte la discutii de afaceri, sa cunoasca oameni noi, sa aprecieze munca unor oameni, care parcurg mii de kilometri pentru a putea aduce prosperitate pentru sine si pentru familie; o experienta care i-a starnit spiritul antreprenorial, i-a adus un plus de maturitate, de seriozitate si de elevare. In acealsi timp, a fost rasplatit pentru eforturile depuse.

Am vizitat impreuna Viena; Palatul Schönbrunn, Turnul de pe Dunare (Donauturm), centrul istoric, Stephansdom (Catedrala SF. Stefan), am luat masa impreuna in locatii noi, pentru a ne familiariza cu gastronomia si cultura austriaca; la intoarcere am tranzitat capitala Ungariei, Budapesta, pe timp de noapte, pentru inca o experienta memorabila.

Am realizat in doua saptamani cat de benefic este ca cineva sa fie permantnt atent la evolutia noastra, sa analizeze atitudintea, conduita, reactiile, comportamentul de zi cu zi.

Cred cu tarie ca strictetea fata de propriul comportament duce la dezvoltare, la prosperitate, disciplina si ascensiune.

Vitalitatea si forta de daruire intervine formidabil, direct proportional cu implicarea si deschiderea fata de situatii, imprejurari si activitati, lucruri prin care reusim sa ne dobandim rostul.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s