Dupa mai bine de doua decenii de campanii, femeile din Arabia Saudita au dobandit dreptul de a conduce o masina; In septembrie 2017, dreptul de a conduce a fost decretat prin ordin de catre Regele Salman bin Abdulaziz Al Saud.

Femeile trebuie să aștepte până în iunie 2018, înainte de a putea conduce. Între timp, un comitet ministerial va propune recomandări în 30 de zile pentru a facilita si a pune in vigoare decretul regelui.

Drumul spre reforma a fost unul dificil, avand in vedere faptul ca Regatul Arabiei Saudite practica o interpretare extrema a islamului, care pune forte dure asupra femeilor; le reneaga drepturi fundamentale si le supune la segregare sexuala, greu de asimilat secolului XXI.

Femeia din Arabia Saudita trebuie sa traiasca sub atenta supraveghere a unui tutore de sex masculin; are nevoie de permisiunea tutorelui pentru a se casatori, pentru a divorta sau pentru a putea detine un cont in banca.

In ciuda faptului ca transportul in comun este limitat, pana de curand, femeia nu a avut dreptul de a conduce o masina.

Femeii din Arabia Saudita ii este limitat dreptul de a urma o cariera, de a participa la competitii sportive, de a se machia, de a se prezenta in public cu trupul sau chipul dezvelit; ii este limitat dreptul de a-si exprima opinia si este asezata separat, in public, fata de barbat.

Cu toate acestea, Manal Al-Sharif a decis sa ia pozitie si sa nu mai accepte ideea de femeie supusa, marginalizata si dependenta de barbat.

Aceasta a lucrat pentru o mare companie petroliera din Arabia Saudita si in 2009 a fost trimisa in Statele Unite ale Americii, unde condusul a fost printre primele lucruri invatate; ”cand conduc, ma simt libera”; ”condusul pentru mine este simbolul rezistentei, al libertatii”, a declarat aceasta.

In Arabia Saudita, aceasta a avut nevoie permanent de un barbat care sa ii conduca masina; deseori se simtea tratata ca un copil, chiar daca nu mai era minora, era responsabila si avea deja un loc de munca stabil.

Dupa ce s-a intors din Statele Unite, aceasta nu a fost pregatita sa renunte la noua forma de libertate, manifestata prin condus. A luat atitudine si s-a filmat in timp ce conducea un automobil, in orasul Khobar, apoi a postat filmarea pe Youtube.

Filmarea a avut la acea vreme o popularitate de promortii, dar Manal Al-Sharif nu si-a dorit atat de multa atentie incat sa fie vizitata de politie.

Filmarea a fost stearsa imediat, dar a fost republicata in forma sa originala de catre The New York Times.

Manal Al-Sharif a fost arestata si condamnata la 9 zile de inchisoare.

Pentru eliberarea ei s-a mobilizat o mare masa de oameni, in lume, iar tatal acesteia si-a cerut iertare in fata Regelui.

In ciuda amenintarilor cu inchisoarea, aceasta a continuat campaniile pentru drepturile femeii.

In 2011, cand Primavara Araba a miscat o lume intreaga, prin demonstratii civile masive, Manal Al-Sharif a sustinut ca ”cineva trebuie sa invete din actiunea cuiva, iar cineva trebuie sa ia atitudine pentru a demonstra ca este posibil”.

Astfel, aceasta a utilizat retelele sociale pentru a convoca o adunare pentru o actiune de o zi. A invitat toate femeile care stiu sa conduca sa urce in masina si sa iasa pe strazi, Sub sloganul ”Condu-ti pripria viata”.

Dupa ce a condus in Arabia Saudita, Manal Al-Sharif a inspirat si alte femei, iar condusul a devenit un act de protest care a nascut recunoasterea unui drept fundamental al femeii.

Cu o viziune integra asupra conditiei umane, aceasta a lansat o carte intitulata ”Curajul de a conduce”, isprava care i-a adus o notorietate de proportii si care care a asezat-o printre cele mai sonore personalitati feminine ale secolului XXI,

Foreign Policy Magazine a numit-o pe Al-Sharif unul dintre cei mai buni 100 de gânditori globali ai anului 2011. În anul 2012, Al-Sharif a fost numită ”Femeia Neinfricata”, de către The Beast Daily , iar revista Time a numit-o una dintre cele mai influente 100 de persoane din 2012. Aceasta a fost, de asemenea, una dintre cele trei persoane premiate cu premiul anual Václav Havel pentru disidenți creativi la Forumul Oslo Freedom.

In Arabia Saudita lucrurile au inceput sa se schimbe usor; faptul ca femeia dobandeste pe zi ce trece, drepturi fundamentale, duce la un impact social, economic si cultural foarte important. Credibilitatea, increderea, curajul si implicarea acesteia creste odata cu dobandirea de noi si noi drepturi.

In mai 2017, Regele Salman bin Abdulaziz Al Saud a emis un ordin care sa permita femeilor accesul liber la sanatate si la educatie, fara consimtamantul unui barbat.

Femeia a constituit dintotdeauna un motiv de disputa in diferite civilizatii ale lumii; putem vedea, cum treptat aceasta s-a aliniat barbatului, in majoritatea statelor dezvoltate, iar acest fapt constituie o evolutie absolut fireasca.

Libertatea constituie un drept egal, atat in randul femeii cat si al barbatului;  libertatea este, de fapt, in fiecare activitate a noastra; daca facem o incursiunile in activitatile pe care le preferam, in deprinderile pe care le-am dobandit, in bucuriile pe care ni le starnim, realizam ca libertatea este virtutea de care avem parte in fiecare refugiu.

Ne simtitm independenti, liberi, vrednici de a ne alege calea, insa deseori ne impiedicam in bariere impuse de sistem. Din acest motiv, niciun sistem nu seamana cu celalalt, sistemele nu se bazeaza pe aceleasi principii, iar armonizarea lor ar putea genera un haos, in lume.

Diversitatea se bazeaza pe nenumarate principii, criterii, ideologii. Normalitatea se raporteaza la unitatea de masura si resursele fiecarui grup sau individ, in parte.

Poate e impropriu sa spunem ca fiecare grup in parte, fiecare popor, stat, forma de unitate, nu intamplator se afla in situatii aparte si ca trebuie sa isi ia lectia din cotidian, fiindca nu doar granitele, limba, cultura, forma de guvernamant, le delimiteaza, insa analizand in mod real, observam ca nici eforturile, nici rezultatele nu sunt similare, fapt ce explica evolutia delimitata, in neconcordanta, a omenirii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s