Zilnic, luam decizii; decidem in favoarea sau in defavoarea situatiilor.

Suntem atipici; asadar, consider ca asa ar trebui sa ne fie si deciziile.

Avem, insa, o foarte larga paleta de alegeri; un adevarat evantai de lucruri, situatii, obiective, evenimente, preocupari, care ne solicita deciziile.

Pe cat de bogat este evantaiul, pe atat de frecvente sunt si influentele, imprejurarile, ideologiile, care ne activeaza, intr-un fel sau altul.

Suntem influenti, influentabili, dar cel mai frecvent, influentati.

Ne influenteaza oamenii, arta, traditia, cultura, spiritualitatea, resursele, obiectele, notorietatea, locurile, emotiile; suntem atat de usor de coplesit, incat, ne ademenim singuri in situatii din afara noastra.

Ne dam foarte repede timpul pe lucruri noi, pe argumente, pe ideologii; aderam frecvent la creatia altora; avem impresia ca ceea ce a dobandit celalalt, ceea ce acesta a lansat sau a construit este mai eficient, mai aparte ori mai potrivit decat ceea ce noi insine am atins.

Am dezvoltat o imunitate fragila a personalitatilor; suntem usor de clintit, in functie de scopul pentru care ne este argumentata deciza.

Discernamantul, resursele de orice tip, necesitatea, determinarea, curajul, teama, nivelul de cultura, superficialitatea, disciplina si intelepciunea sunt doar cativa factori care ne influenteaza deciziile.

Ne adapostim temerile in spatele conceptelor de orice tip, bine desenate, argumentate, atenuante, din punct de vedere al schimbarilor bruste de  situatie.

Ne invatam unii pe altii sa luam decizii, invitam sau suntem invitati, ademenim sau suntem ademeniti, deseori pacalim si suntem pacaliti, deopotriva.

Pretindem a fi experimentati, acordam lectii, invatam pe ceilalti, ba mai mult, percepem si taxe pentru oferta noastra educationala in a lua decizii.

Oare ce ne poate intari imunitatea, ce ne poate face mai ”zdraveni”, sa nu ne alaturam cu orice chip tendintelor de orice natura?

Suntem liberi, zi de zi, sa decidem pentru noi.

Deseori, se intampla sa ne impotmolim in propriile noastre decizii, sa ne inghesuim libertatea in obligatii, in ”datorii” pe care tot noi ni le starnim si asumam.

Ce ar fi sa promitem mai putin si sa oferim mai mult?

Alergam dupa scopuri, dupa obiective marete, dupa reusita.

Deciziile sunt dintre cele mai frecvente deprinderi ale omului; zilnic decidem asupra a ceva; decidem cu cine ne bem ceaiul, cu ce ne imbracam, cu ce ne incaltam, cu ce ne parfumam, unde luam pranzul, ce companie avem la cina, cu cine interactionam, ce oferim sau ce acceptam; decidem la ce eveniment luam parte, ce cumparam, ce vindem; decidem pentru proiecte viitoare, pentru parteneriate viitoare, cu cine votam, pe cine sustinem.

Raportam majoritatea lucrurilor in viitor.

Decidem cine ne inspira mai mult; cei care se vand sau cei care se lasa cautati sunt vrednici sa ne inspire?

Cultura japoneza denota simplitatea, eficienta, inovativitatea; japonezii ar putea sa ne inspire sa renuntam sau sa nu achizitionam lucruri nefolositoare, doar pe cele uzuale.

Probabil nu e foarte simplu, insa energia este la fel de vie ca si noi, oamenii, astfel incat, ne putem incarca de energie pretutindeni, nu doar in anumite locuri.

Ar fi poate mai uman sa ne detasam de obiecte, sa ne atasam de oameni, unii de ceilalti, sa ne respectam virtutea si sa ne fim umili, nu modesti sau aroganti.

Sa comunicam unii cu ceilalti, sa ne depasim conditia umana, dar in competitie cu noi insine.

Ne raportam la propriile noastre resurse, indiferent de ce natura ar fi acestea.

Daca toate acestea se intampla, nu traim intr-o lume ideala, fiindca intotdeauna apar noi si noi provocari, insa vom reusi sa decidem mai eficient.

Pragmatismul, vulnerabilitatea si emotia sunt atribute aparte ale omului; instinctul si ratiunea sunt de asemenea parti ale noastre; decizia presupune inglobarea resurselor de care dispunem, si acestea nu sunt putine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s