De copil mi-am dorit sa explorez lumea, sa cunosc, sa experimentez, sa simt libertatea.

Am inteles devreme ca libertarea este ceva creativ, ceva complex; libertatea se poate intalni in fiecare situatie in parte, in functie de perceptie.

De doi ani, sunt parte a unui parteneriat de afaceri a companiei noastre, care se deruleaza in capitala Turciei, Ankara.

Am vizitat in ultimii ani, de mai multe ori Turcia; e nevoie de multi ani pentru a patrunde intr-o cultura atat de vasta precum cultura turca; pentru asta e nevoie de multe vizite, de interactiune, de experiente, de timp petrecut cu oamenii locului.

Sunt fascinat de ceea ce oamenii traiesc; de viata lor de zi cu zi, de felul de abordare al acestora, de perceptia lor. de nivelul lor de cultura. de obsesia pentru eleganta, de determinarea si curajul lor.

Istoria e subiectiva, asa incat, atractia fata de ceea ce traim in prezent e cel mai intens si pertinent argument pentru cultura actuala, pentru viata si conditia umana.

Cultura turca este una foarte vasta; muzica, gastronomia, comertul, industria, turismul, vestimentatia, constituie elemente cheie, care caracterizeaza Turcia.

Mustafa Kemal Atatürk a fost avangardistul turc al secolului XX pentru eleganta, grandoare, strictete si ierarhie.

Personalitatea turcilor este, de asemenea, atipica; e defectuos a generaliza, insa cred ca persuasiunea este cel mai potrivit atribut al turcilor; acestia reusesc, printr-o atitudine foarte prietenoasa sa lase amprente in deciziile oamenilor din alte culturi, sa ii influenteze, sa ii aduca de partea lor, sa le vanda de toate, sa negocieze cu acestia.

Turcii nu sunt rezervati, emotivi sau retrasi: mai cu seama, galagiosi, zglobii, activi si deschisi pentru orice. Primul lucru de care am fost intrebat in birourile, restaurantele, locuintele pe care le-am vizitat in Turcia, a fost: Tchai? De fiecare data am raspuns: „evet; teşekkür ederim”, fiindca ceaiul negru este si preferatul meu.

Ceaiul turcesc, traditia acestuia denota respectul omului fata de el insusi, dorinta de a oficializa ritualul.

Atitudinea turcilor fata de ceilalti este una de o inalta preocupare; fiecare detaliu e important in felul cum redau sau prezinta lucrurile, mai ales in afaceri.

Partenerul nostru din turcia, se imparte de 17 ani intre Turcia si Romania, astfel, Ayhan deja vorbeste destul de bine limba romana; strada pe care locuieste in Ankara, precum si un parc din capitala, poarta numele tatalui sau,

Cand am construit prima casa in Turcia, a zis: sa fie verde, sa ”vopsim ochii la lume”!

De aici atitudinea atenta fata de ce cred ceilalti, despre ce vad si ce primesc oamenii; e important sa ii prindem din prima.

Aceasta atitudine e valabila in multe situatii in Turcia; un lucru fascinant este faptul ca turcii au o obsesie fata de pantofi si lenjerie; lenjeria din bumbac de foarte buna calitate si pantofii trebuie sa fie impecabili, chiar daca sunt uzati, sa fie din piele de calitate, curati si sa luceasca.

In Ankara, in bazar, pe bulevard sau la colt de strada, intalnesti standuri de curatat si lustruit pantofi.

Am invatat, in Turcia, ca atitudinea fata de ceilalti determina actiunile noastre viitoare; am invatat ca ierarhiile functioneaza foarte strict, privind pozitiile sociale; aici amintesc varsta si ocupatia; doi factori foarte importanti, care poarta rolul decisiv in comportamentul si respectul dintre oameni.

Toate lucrurile sunt atent concepute, in asa fel incat, ”sa vopsim ochii la lume”!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s