Afacerile sociale reprezintă un nou tip de inițiativă, activități cu obiectiv socio-economic, menite să combată situații cu care se confruntă oamenii din categorii sociale mai puțin favorizate și să îmbunătățească stilul de viață al locuitorilor planetei.

Conceptul de afaceri sociale are la bază o serie de principii importante, care implică antreprenoriatul social, inițiative-cheie pentru debutul unei afaceri sociale prospere, oportunități, strategii care servesc la dezvoltarea nevoilor celor mai presante ale individului.

Sănătatea, educația, cultura, ocupația, bunăstarea și integritatea sunt câteva din valorile fundamentale ale omului, vizate de implementarea conceptului de afaceri sociale, care produce îmbunătățiri în viețile multor oameni și este pe cale să devină, într-o manieră explozivă, una dintre cele mai importante tendințe sociale și economice ale lumii.

Afacerile sociale sunt separate de programele de caritate; ne putem imagina, faptul că o familie nevoiașă primește un ajutor consistent din partea unei entități bine intenționate, iar în paralel, o altă familie, cu statut al resurselor similar, primește o oportunitate de a munci, prin descoperirea abilităților membrilor familiei. E adevărat faptul că, cel mai probabil situația primei familii este mai îmbucurătoare datorită sprijinului dobândit, însă, nu știm cât va dura bunăstarea. În cazul celei de-a doua familii, care beneficiază de o preocupare continuă menită să producă venitul necesar, cel mai probabil se va bucura de longevitate privind bunăstarea.

Comparativ cu programele de caritate, afacerile sociale acordă o mai mare atenție demnității umane și autonomiei persoanelor care sunt parte a afacerii.

Conceptul de afaceri sociale constituie o modalitate complexă de a dezvolta o comunitate sau chiar o regiune, prin implementarea unor idei care identifică potențialul comunității sau zonei în cauză și poate favoriza persoanele fără ocupație să-și găsească menirea.

Printre cei mai importanți pași în constituirea unei afaceri sociale se află necesitatea de a identifica problema cu care se confruntă comunitatea; De regulă, sărăcia, depopularea, scăderea natalității, lipsa locurilor de muncă, creșterea mediei de vârstă constituie factori ce duc la scăderea potențialului unei zone.

Obiectivul afacerii este de a eradica sărăcia și de a rezolva problemele care au pricinuit regresul comunității.

Pentru a putea îndeplini obiectivul, inițiatorul dezvoltării unei afaceri sociale intuiește ”medicația” necesară pentru a pune bazele dezvoltării comunității.

Comunitățile din România se confruntă tot mai adesea cu problemele anterior menționate; Cu toate acestea, printre cele mai frecvente probleme, se numără, emigrarea.

Bazele unei afaceri sociale se pot pune atunci când, intervine receptivitatea, implicarea și angajamentul persoanelor dintr-o comunitate restrânsă.

Personal, fac parte dintr-o asemenea comunitate; Ghimeș este mica cetate în care m-am născut și am copilărit. Aici, tatăl meu a dezvoltat o afacere care urează de 23 de ani.

Din păcate, majoritatea tinerilor, prieteni din copilărie, parteneri de joacă au ales drumul cel mai bine promovat: ”emigrarea”

În urmă cu un an, însă, printre activitățile companiei de care ne ocupăm, împreună cu sora mea și cu tatăl meu, am pus bazele dezvoltării unei afaceri sociale.

Degustarium a devenit un loc de desfacere a produselor tradiționale, unde mici producători din comunitate își aduc produsele pentru a le valorifica.

Produsele de casă reprezintă preocuparea oamenilor din zonele montante din toată Europa, iar în comunitatea noastră, până de curând puțini au sperat că și-ar putea face cunoscută gastronomia din străbuni, prin valorificarea acestora.

În momentul de față, ne străduim să punem bazele unei legiferări care să vină în sprijinul micului producător pentru ca tradiția, gastronomia autentică să poată fi propulsată acolo unde îi este locul.

Dacă în urmă cu mai puțin de un an, la conceptul pe care l-am inițiat au aderat 3 producători, astăzi ne bucurăm de peste 30 de producători care ni s-au alăturat.

Este adevărat că un asemenea proiect are o durată inestimabilă, dar ideea de conservare, dezvoltare și transmitere a valorilor constituie un principiu care dirijează această inițiativă.

Există multe oportunități de dezvoltare a unor afaceri sociale; cultura, folclorul, meșteșugăritul sunt preocupări încă vii ale satului.

Poate ne este dificil să ne eliberăm de ideologii virale, însă originalitatea, creativitatea și autenticitatea reprezintă nucleul integrității.

E inutil să fim captivi preconcepțiilor și a temerilor, să renunțăm la propriile idei; e crucial să gândim pe cont propriu, să fim pragmatici, determinați și creativi.   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s