Pentru al treilea an consecutiv, ma autoinvit la o escapada cu tematica culturala; un adapost in fata cotidianului, un maraton de discursuri, conferinte, lansari de carte; toate in acelasi loc, in cadrul Targului International de Carte ”Gaudeamus” Bucuresti.

Locul in care intalnesc o diversitate de oameni, de viziuni, de acceptiuni. Nu intamplator il intalnesc pe Gabriel Liiceanu; este dificil a-l defini pe filosoful care surprinde impecabil perceptia umana, atitudinea si decizia cotidiana a omului.

In debutul noii sale carti, ”Nebunia de a gandi cu mintea ta”, acesta spune: ”Intr-o lume in care se gandeste plat, sters, impersonal, deci intr-o lume in care nu se gandeste deloc, ceea ce-ti poti dori mai mult decat orice este nebunia de a gandi cu mintea ta”.

    Acceptiunea asupra gandirii este una foarte complexa, evident, in cazul celor care gandesc; Gabriel Liiceanu, o personalitate cu un discurs pertinent, ne provoaca la o lectura complexa, profunda, in care ne simtim invitati a recurge la propria noastra gandire.

    Propria noastra gandire se raporteaza la resursele fiecaruia dintre noi; indiferent de ce tip ar fi resursele; instinctul si ratiunea ne conduc spre decizii, care aduc deznodamantul gandirii.

   In viziunea lui Immanuel Kant, ”Iluminarea este iesirea omului din minorat, a carui vina o poarta el insusi. Minoratul este neputinta omului de a se sluji de inteligenta sa fara a fi indrumat de altul. Vinovat se face omul de aceasta stare daca pricina minoratului sau nu este lipsa inteligentei, ci lipsa hotararii si a curajului de a se sluji de ea fara indrumarea altuia. Sapre aude! Indrazneste sa te slujesti de inteligenta proprie” Aceasta e lozinca luminarii.” 

  E adevarat ca ne expunem unui tumult de provocari, tentatii, ideologii, insa indiferent la ce ideologie aderam, cel mai important criteriu este ca decizia sa fie independenta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s