Chiar daca nu sunt convins ca trecerea de la un an la altul constituie vreo delimitare brusca, la inceputul anului 2016 mi-am propus: anul acesta sa fie despre toleranta…se pare ca am intuit bine       

     Prietenul meu, preot, Stelian Veres, mi-a propus sa merg in Cracovia pentru cateva zile, unde Papa Francisc urma sa faca o vizita, cu prilejul Zilei Mondiale a Tinerilor.

      Nu m-am gandit prea mult si am decis sa iau parte la acest eveniment,  avand in vedere faptul ca una dintre personalitatile care ma inspira, Karol Wojtyla, (Papa Ioan Paul al II-lea) a fost de origine poloneza; primul gand m-a dus la felul in care acest om a inspirat o natiune intreaga, o lume intreaga; un adevarat lider! acest lucru m-a determinat sa imi doresc sa cunosc cultura poloneza.

     Aflu de la Stelian ca se organizeaza plecari cu autocarul spre Cracovia pentru perioada in care Papa Francisc va vizita Polonia; Vorbesc cu cativa prieteni, cu sora mea si stabilim sa mergem cu un autocar, impreuna cu alti 40 de tineri.

     Dupa ce ne inscriem pe lista celor ce se vor deplasa catre Cracovia, aflam ca vom fi cazati in diferite spatii amenajate, prestabilite, in corturi, sali de sport, camine studentesti.

    Prima reactie nu a fost una tocmai pozitiva, asa ca aproape am renuntat la deplasare, tocmai din cauza disconfortului ce l-ar fi putut crea acomodarea cu cortul.

      L-am si sunat pe Stelian sa-i spun ca nu agreez intocmai ideea de a dormi in cort timp de o saptamana, A revenit cu vesti noi si mi-a spus ca exista varianta de a imparti o sala de sport cu inca aproape 200 de persoane. Pana la urma am acceptat ideea de a dormi in cort, cu gandul ca il vom intalni pe Papa Francisc.

      Timp de o saptamana, 2,5 milioane de tineri au impanzit Cracovia, un oras de-a dreptul inocent, plin de istorie, plin de viata, de industrie si de cultura. 

     In Cracovia am primit cea mai concreta lectie de toleranta de pana acum; pe langa faptul ca am dormit in cort, ca am fost repartizati in diferite spatii verzi in care sa ne pertecem noptile timp de o saptamana, unde am impartit dusuri si toalete mobile cu sute de tineri; am stat zeci de minute la rand pentru a ne spala pe dinti, pentru a primi micul dejun, pranzul si cina.

    Timp de 7 zile, am calatorit, la pas, in medie, 15 km pe zi; de dimineata pana seara am participat la conferinte comune, cu sute de tineri, la programe comune cu mii si zeci de mii de tineri; ne-am deplasat pe jos intre punctele de interes, intre evenimentele la care luam parte, inclusiv catre locuri de vizitat si localuri unde am facut cunostinta cu o mica parte din cultura poloneza, cu istoria, inclusiv cu gastronomia poloneza.

    Am purtat rucsacul timp de 7 zile, aproape non-stop;  am invatat sa tolerez vremea, sa nu raportez dispozitia la vremea de afara. A plouat 5 zile din 7, dar la final am inteles ca jacheta de ploaie nu a fost indispensabila, ci a folosit doar la confort si m-a protejat de ceva natural.

     Am intalnit oameni de tipologii diferite, oameni deschisi, din diferite colturi ale lumii, veniti sa intampine un monument al umanitatii moderne, pe Papa Francisc; Chiar daca evenimentele au fost organizate de Biserica Romano-Catolica, au participat tineri si de alta religie, fara sa se fi inregistrat vreun incident, de orice natura.

  Securitatea s-a dovedit a fi foarte eficienta, in ciuda frecventei incidentelor de pretitundeni, din ultima perioada.

   Am intalnit in Cracovia, toleranta in cel mai ferm si pozitiv stadiu; in viziunea mea, toleranta a dobandit o noua dimensiune; toleranta a trecut limita de acceptare, de suportare, de constientizare. Dimensiunea tolerantei s-a ridicat la un nivel neasteptat; trecand pe strada, auzeam zeci de limbi care cantau concomitent, imnuri de stat, cantece traditionale, piese specifice zonerlor, statelor din care provine fiecare grup in parte.

  Am invatat ca multiculturalismul este toleranta culturii fiecaruia dintre noi, in detrimentul acapararii, violarii sau denigrarii vreunei culturi, indiferent de notorietatea acesteia.

     Toleranta e mai mult decat a nu riposta dupa zile intregi in care zeci de oameni te calca pe picioare, intr-o aglomeratie de nedescris, cand nici nu apuci sa lingi din inghetata fiarta, specific poloneza, fiindca cineva tocmai a dat cu cotul si ai scapat-o; cand celalalt intra la dus inaintea ta, dupa ce ai asteptat mai bine de jumatate de ora;  toleranta e despre fiecare in parte, despre atitudine, invincibilitate, bucurie, satisfactie, sinceritate, energie, dar mai ales despre rabdare!

     Am ramas placut surprins vazand cluburi de noapte, casinouri inchise, din recunostinta pentru vizita Papei in oras,

     Am invatat ca inocenta, discretia si naivitatea sunt stari aboslut normale, naturale, care nu destabilizeaza conditia umana, ci mai cu seama creeaza emotie. Am invatat sa ascult, sa astept, sa accept, sa nu intreb de ce, sa nu trag concluzii pripite, sa nu ”conjug” o situatie la fiecare tipologie de om in parte! Suntem diferiti prin resurse, fie ele de orice fel.

            Lectia despre toleranta dureaza o viata, iar disciplina starneste invincibilitatea.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s