Din dorinta de a-i­ satisface pe cei din jur, ratam trairile esentiale.

Ne zbatem, zilnic, sa fim conform asteptarilor celor din jur sau cu ceea ce ne imaginam ca acestia asteapta de la noi.

            Aparentele sunt departe de a putea fi deslusite si mai departe de a ne putea fi de folos in vreun fel anume. Din acest motiv, am ales, ca in aceste „ganduri de duminica” sa abordez atitudinea individului in raport cu individul si in contextul decizional.

            Faptul ca ne raportam unii la altii in anumite contexte a dus la un comportament deseori lipsit de naturalete si autenticitate. Tindem sa ne gandim ca ceilalti au asteptari de la noi, ca trebuie sa-i satisfacem prin deciziile noastre, prin comportamentul si atitudinea noastra de zi cu zi.

            Este ca si cum am avea nevoie de confirmarea faptului ca decizia pe care tocmai am luat-o si atitudinea la care am recurs ar trebui sa fie in conformitate cu un sablon, cu opinia si analiza indivizilor la care ne raportam.

            Este adevarat ca singuri nu putem functiona in contextul societatii, insa, faptul ca ne urmam studiile, ne imbracam, ne coafam, facem achizitii, sau mergem la medic ori in vacanta, doar in urma „consultarii” cu cineva, denota o senzatie de neincredere si nesiguranta de sine.
Suntem foarte atenti sa nu dezamagim, sa nu incalcam asteptarile cuiva, sa nu luam decizii care ar putea afecta relatia dintre noi si…ceilalti.

            Trecem frecvent cu vederea faptul ca toleranta si acceptarea constituie atribute ale unei abordari cu totul esentiale.

            Este foarte important sa reflectam asupra deciziilor, asupra atitudinii si comportamentului, insa e la fel de important ca acestea sa se bazeze pe propriile noastre aspiratii, raportat la capacitatile, la resursele fiecaruia dintre noi, in parte. Consider foarte important momentul sinceritatii in detrimentul promisiunii fara rezultat sau a implicarii in lucruri ce nu ne reprezinta, doar „de dragul cuiva”.

            Toleranta tine loc de discretie, anihileaza impertinenta, care de altfel poate izvori din orice individ.

            Consider ca e important ca individul sa ia decizii de sine statatoare, pe baza dorintelor sale, nu din constrangeri morale nefondate si pe baza asteptarilor celorlalti indivizi.

            E mult mai important sa ne simtim confortabil decat sa luam decizii care nu ne fac cinste, doar de „ochii lumii”; E important sa delimitam lucrurile de care avem cu adevarata nevoie, activitatile care constituie prioritati, in detrimentul lucrurilor pe care le facem din „politete”, din dorinta de a nu creea controverse, nemultumiri sau indignari.

            Inainte de orice, fiecare individ in parte se face responsabil pentru propria conditie, iar acest obiectiv se bazeaza pe decizii potrivite.

            Decide pentru tine, cu respect fata de ceilalti!

Un gând

  1. Foarte fromos! Foarte corect, foarte adevarat si mai ales foarte trist in marea majoritate a cazurilor! Iti doresc numai bine si sa fii mereu la fel de autentic si de sincer! Bravo!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s