”Asistăm neputincioși la cea mai mare catastrofă umanitară de după al Doilea Război Mondial”, a spus Irwin Cotler, fost ministru de justiție al Canadei în timpul Summitului de la Geneva pentru Drepturile Omului și Democrație, din acest an.

            Pe zi ce trece, se adeverește tot mai mult afirmația, care nu surprinde deloc, având în vedere contextul actual al evenimentelor din rândul terorismului, ce zguduie tot mai intens Europa.

            Rând pe rând, state puternice, membre ale Uniunii Europene sunt ținte ale unor învăluiri armate puternice, cărora securitatea greu le mai face față.

            Cu tristețe urmărim cum la Bruxelles, unde își au sediul instituții precum Consiliul Uniunii Eruopene și Comisia Europeană, și-au pierdut viața peste 30 de persoane, iar alte peste 200 de persoane au fost rănite în urma unor atacuri teroriste.

            Constatăm cu regret că după ce grupări similare au stârnit teroare în Paris, în noiembrie 2015, unde peste 130 de oameni, de asemenea, nevinovați, și-au pierdut viața; au urmat amenințări asupra capitalei Belgiei, plan care însă n-a reușit să fie combătut de către instituțiile de securitate.

            Ne confruntăm, astăzi, cu pericole, amenințări, și, ce e mai grav, cu atacuri dintre cele mai barbare, cauzate de vulnerabilitatea în masă de care Europa a dat dovadă în ultimii ani.

            Criza refugiaților a creat o amplă diversiune în rândul securității din statele europene; cu acest prilej, sute, chiar mii de mebrii ai grupărilor teroriste, au reușit să se infiltreze în Europa, fapt care a constituit o mai ușoară manevrare și organizare a unor atacuri teroriste ce vizează continentul ”liberei circulații”.

            Uniunea Europeană, bazată pe respectarea drepturilor omului, pe egalitate, sprijin, protecție, devine, astăzi, o zonă propice pentru nesiguranță, pentru lipsă de securitate și temeri dintre cele mai îndreptățite privind integritatea noastră umană.

            Dacă pe parcursul ultimelor decenii, Uniunea Europeană a fost preocupată mai cu seamă de zona economică, de puterea comercială pe care o poate crea, de liberalizarea piețelor, de asigurarea condițiilor optime pentru comerț internațional; astăzi, este rândul securității să primească o atenție sporită din partea unor instituții, a unor oameni ce controlează această zonă, tot mai slab instituționalizată din punct de vedere al securității.

            Este de neimaginat cu ce forțe trebuie să dea piept securitatea europeană, având în vedere faptul că atacuri anunțate nu au reușit să fie combătute nici prin trecerea a luni întregi de la amenințări.

            Asistăm la apariția unor tipuri noi tipuri de război, marcante, imprevizibile și tot mai periculoase, care zdruncină umanitatea; organizarea păcii s-a mutat din birourile grandioase, din amfiteatrele insituțiilor puternice, pe maidan, teren pe care, din nefericire, doar ofensiva are putere de reacție.

            ”Intelligenceul, ca bază a cunoașterii de a înțelege realitatatea, și cunoașterea strategică au indicat întotdeauna o abordare integrată a aspectelor politice, culturale, economice și sociale, care, deși sunt pluridisciplinare, pot oferi o viziune clară asupra viitoarelor riscuri la adresa securității”, scrie G.C.Maior, în lucrarea sa intitulată ”Despre Intelligence”.

            Aceste lucruri surprind foarte clar preocupările instituțiilor de securitate, care au la bază intelligence-ul, însă, consider că importanța securității este primordială în raport cu orice alte informații, cunoașteri dobândite în urma activităților bazate pe intelligence.

            Informația se poate dobândi de pretutindeni, însă, securitatea ține de strategii foarte bine puse la punct, ce nu creează fisuri care să permită infiltrarea altor entități, cu scopuri de distrugere.

            Este inacceptabil ca în secolul informației, să fim ridiculizați tocmai prin adoptarea unor strategii menite să ofere libertate de mișcare oamenilor; să ne fie anihilate acțiunile de protecție și securitate.

            Este lesne de înțeles faptul că omenirea nu se bazează pe aceleași principii, pe aceleași fundamente.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s