Articolul 13:  Declarația Universală a Drepturilor Omului: Orice persoanî are dreptul de a circula în mod liber și de a-și alege reședința în interiorul granițelor unui stat. Orice persoană are dreptul de a părăsi orice țară, inclusiv a sa, și de reveni în țara sa.

În jurul acestor cuvinte gravitează pe teritoriul globului nenumărate legi și prevederi, care nu se află însă în deplină concordanță cu realitatea de fapt.

Zilnic, ne întâlnim cu încălcări ale unor drepturi fundamentale ale omului, drepturi pe care tot noi, oamenii le proclamăm, le impunem, dar pe zi ce trece ne trezim tot mai îndepărtați, mai străini de vigilența cu care ar trebui să ne raportăm la asemenea prevederi.

Odată cu adoptarea Declarației Universale a Organizației Națiunilor Unite, care a avut loc  la 10 decembrie 1948, la articolul 13 se menționează clar dreptul la libera circulație.

Un pas uriaș în vederea punerii în aplicare a dreptului la libera circulație a persoanelor l-a constituit semnarea acordului de liberă circulație la 14 iunie 1985 în localitatea luxemburgheză Schenghen.

Libera circulație este la îndemâna celor cărora le folosește, celor ce nu o solicită mai degrabă.

Citeste articolul in intregime in cartea O radiografie a societatii Intre tranzitie si dezumanizare!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s